W czwartek, 3 października 2024 roku, w ramach tematu „Jesień w sadzie”, dzieci z „zerówki” poznawały niektóre sposoby robienia przetworów na zimę. Jednym z nich był kompot. Najpierw dzieci przygotowały się do pracy- umyły ręce, założyły fartuszki i czapki kucharskie.
Następnie postępując według instrukcji: umyły śliwki, usunęły pestki, włożyły owoce do słoiczków, na koniec dodawały cukier i dolewały wodę. Zamknięte słoiki umieściły w garnku by poddać je obróbce termicznej. Na ostudzone słoiki przyklejały etykiety z nazwą przetworu. Ozdobiły również wieczka przy pomocy papierowych foremek na mufinki mocując je gumką recepturką. W ramach zajęć dzieci rozwijały sprawność manualną, przestrzeganie instrukcji, rozwijały zmysły: wzrok i dotyk, działanie w grupie oraz wzmacniały poczucie własnej wartości.
Swoje kompoty dzieci zabrały do domów. Być może ktoś zainspiruje swoich bliskich do przygotowania innych przetworów na zimę.
Elżbieta Staroń